Werkgroep Mammachirurgie
Mammachirurgie-logo

23 september 2022 Cursus ‘Echografie van de mamma voor chirurgen’ 

In toenemende mate wordt de echografie door de mammachirurg op de poli, afdeling en peri-operatief gebruikt en wordt steeds meer de meerwaarde hiervan erkent.

Echografie kan plaatsvinden in de spreekkamer, om zo de afwijking beter ruimtelijk te oriënteren, te kunnen vervolgen of te behandelen Ook is de echografie toepasbaar om de evolutie van de tumor middels echo monitoren tijdens endocriene therapie op de poli en zo naadloos het geschikte moment van operatief ingrijpen bespreken.

Daarnaast geeft echografie de mogelijkheid om de tumor pre- en peroperatief af te bakenen, resectiemarges te bepalen en het preparaat te onderzoeken direct na de resectie is van ongekende meerwaarde. Hierdoor kunnen positieve snijvlakken worden voorkomen en tegelijk excessieve resecties worden voorkomen. 

Deze echografische techniek is eenvoudig door chirurgen aan te leren.


Deze cursus is opgezet om chirurgen in 1 dag te trainen om echografie in te zetten tijdens de mammachirurgie. In de cursus wordt aandacht besteed aan de techniek van echografie, beeldvorming, anatomie, pathologie en praktische toepassing.


Schrijf je hier in