Werkgroep Mammachirurgie
Mammachirurgie-logo

Oncoplastische mammachirurgie cursus succesvol!

Afgelopen november was het weer zo ver: de oncoplastische mammachirurgie cursus!
De cursus werd in 2002 in het leven geroepen door Marian Menke om nieuwe oncoplastische chirurgische technieken te introduceren die voor betere uitkomsten voor de patiënt zouden zorgen. De cursus heeft de afgelopen jaren door COVID stilgelegen en is nu weer in een nieuwe stijl doorgegaan.

 

De cursus, in het skillslab van de Erasmus universiteit te Rotterdam,  is gericht op de anatomie van de borst en oksel, de pre-operatieve planning en lokalisatie van het mammacarcinoom bij mammasparende technieken en verschillende oncoplastische en reconstructie technieken. Verder wordt er ook aandacht besteed aan het uitvoeren van de ablatio simplex en de tepel/huidsparende ablatio. Tijdens het praktische deel van de cursus worden de verschillende oncoplastische technieken geoefend op preparaten en wordt er aandacht besteedt aan de okselklierdissectie.

 

Er waren totaal 20 deelnemers die erg enthousiast waren over de combinatie van theorie en (veel) praktijk, zoals bijvoorbeeld het aftekenen van borstsparende chirurgie, ablatio simplex en de tepel/huidsparende ablatio op lotus patiënten.

Daarnaast was er beschikbaarheid van echografie apparaten om te oefenen met de echografie van de mamma en oksel.

 

Het waren twee intensieve, leuke en zekere leerzame dagen, we kijken nu alweer uit naar de editie van 2023. De cursus zal de komende jaren weer jaarlijks worden gegeven in het skillslab van de Erasmus universiteit te Rotterdam. 

 

De cursus is voor differentianten maar ook voor meer ervaren chirurgen toegangelijk.

 

Hieronder de link om je in te schrijven:

https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/onderwijs/opleidingen/oncoplastische-mammachirurgie-cursus-skillslab