Werkgroep Mammachirurgie
Mammachirurgie-logo

Amazone

Mammachirurgie-logo

Voorkomen van chronische pijn na borstkankerbehandeling met online Cognitieve Gedragstherapie.

Doel

Deze studie onderzoekt of het herstel na de borstkankerbehandeling door een online psychologische behandeling verbeterd kan worden.
De behandeling van borstkanker is tegenwoordig zeer effectief en de meeste patiënten genezen volledig. Toch blijft elke kankerbehandeling een zware behandeling voor lichaam en geest. Daarom is er steeds meer aandacht voor het herstel na de behandeling. Blijvende pijnklachten in de behandelde borst belemmeren het herstel. Gemiddeld heeft hier 1/3 van de geopereerde patiënten last van. Uit onderzoek blijkt dat angst en onzekerheid voor de operatie de kans op blijvende problemen daarna vergroten.
Er zijn verschillende mogelijkheden van psychologische ondersteuning voor de vermindering van angsten en onzekerheden. Daarom onderzoekt deze studie of psychologische begeleiding rondom de borstoperatie de kans op blijvende pijnklachten in het geopereerde gebied doet verminderen.

Meer informatie:

Coördinatoren

Dr. A. (Anne) Lukas, Dr. M. (Maurice) Theunissen, MUMC+

 

fpn-amazone@maastrichtuniversity.nl

Studiedesign

Loting: ja, 3 groepen: 2 soorten therapie of gebruikelijke begeleiding na operatie.

 

Groepen

Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in 3 groepen. Deze groepen worden met elkaar vergeleken.
Groep 1: krijgt therapie A
Groep 2: krijgt therapie B
Groep 3: krijgt de gebruikelijke begeleiding na de operatie

Therapie A: is een online psychologische behandeling genaamd cognitieve gedragstherapie en is vooral gericht op het omgaan met angst. Door middel van concrete oefeningen leert de patiënt naar zichzelf te kijken en om te gaan met emoties en gedachten.

Therapie B: is een online ondersteuning, die vooral gericht is op het wegnemen van onzekerheden door middel van nauwkeurige informatie over wat de patiënt kan verwachten rondom de operatie en het herstel.

Inclusiecriteria

Vrouwen met borstkanker die in aanmerking komen voor een unilaterale operatie.

Patiënten hebben toegang tot internet.

Patiënten begrijpen de Nederlandse taal.

Patiënten zijn 18 jaar of ouder.

Exclusiecriteria