Werkgroep Mammachirurgie
Mammachirurgie-logo

Buddy Studie

Mammachirurgie-logo

Onderzoek naar een nieuwe vorm van mindfulness training voor patiënten met kanker of mensen die in het verleden kanker hebben gehad en die hun leven weer willen oppakken.

Doel

Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit te bepalen van de twee vormen van mindfulnesstraining in het verminderen van gevoelens van angst en depressie bij mensen die kanker hebben, of hebben gehad. Ook wordt gekeken naar de kosteneffectiviteit van mindfulness therapie.

Meer informatie:

Onderzoeksgroep

Linda Cillessen (PhD-student en psycholoog)

Saskia Kelders (Associate professor)

Anne Speckens (hoogleraar Psychiatrie)

Judith Prins (hoogleraar Medische Psychologie)

Rinie van den Boogaart (Trainer)

Ellen Janssen (Trainer)

ec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Studiedesign

Loting: ja

Groepen

Als de patiënt toestemming heeft gegeven voor deelname aan het onderzoek, vult deze elektronisch een aantal vragenlijsten in. Deze vragenlijsten gaan over psychische klachten, mentale gezondheid, vermoeidheid, mindfulness, zelf-compassie, zorggebruik en kwaliteit van leven. Het invullen van deze vragenlijsten duurt ongeveer 45 minuten. Na het invullen van deze vragenlijsten, bepaalt de computer in welke groep de patiënt wordt ingeloot:

 

  • Groep 1: Blended mindfulness: de patiënt volgt een training van 8 sessies en een stiltedag. Hierbij zullen de eerste, vierde, zesde en achtste sessie in een online groep plaatsvinden, begeleid door een gekwalificeerde mindfulness trainer. Deze bijeenkomsten duren 2.5 uur, en zijn online via videobellen. De overige sessies zijn online modules die u zelfstandig volgt, waarbij de u wekelijks e-mail contact heeft met de trainer.
 
  • Groep 2: Patiënten die in groep 2 zijn ingeloot krijgen een online onbegeleide mindfulnesstraining. Bij deze variant zijn alle acht sessies en de stiltedag online modules die u zelfstandig volgt, zonder begeleiding van een mindfulness trainer. U volgt alle sessies op een moment dat uitkomt.
 
  • Groep 3: Gebruikelijke zorg: de patiënt volgt zes maanden de gebruikelijke zorg, waarbij de patiënt na 3 en 6 maanden elektronisch dezelfde vragenlijsten invult als bij het begin. Na 6 maanden zal de patiënt alsnog worden geloot in blended of onbegeleide online mindfulnesstraining.

Inclusiecriteria

  • Patiënten met de diagnose kanker, of in het verleden gehad. De kankersoort en stadium maken niet uit.
  • Patiënten weten met een computer om te gaan en hebben toegang tot het internet.
  • Patiënten spreken en begrijpen de Nederlandse taal.
  • Patiënten zijn bereid om deel te nemen aan mindfulnesstraining.
  • Patiënten zijn 18 jaar of ouder.
  • Patiënten hebben niet eerder een volledige mindfulnesstraining van vier sessies of meer gevolgd

Exclusiecriteria