22 nov Proefschrift: Predicting outcomes of breast cancer treatment in older patients
Werkgroep Mammachirurgie Proefschrift: Predicting outcomes of breast cancer treatment in older patients
Annelieke Lemij
1. Wat is de boodschap van je proefschrift?
In mijn proefschrift hebben we gekeken naar de impact van borstkanker en de behandeling op belangrijke uitkomstmaten voor oudere vrouwen, zoals kwaliteit van leven, zelfredzaamheid, fysieke activiteit en mentale gezondheid. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de impact van borstkanker(behandeling) op deze uitkomstmaten bij de meeste vrouwen minimaal is. Daarbij moet wel gezegd worden dat bij ouderen met minder reserves (ook wel ‘frail’ genoemd) postoperatieve uitkomsten toch minder gunstig waren. Het is daarom van belang dat voorafgaand aan de borstkankerbehandeling bij elke oudere patiënt de kwetsbaarheid wordt beoordeeld. Voor kwetsbare patiënten is een multidisciplinaire aanpak voor de verdere behandeling aan te raden. Dit betekent niet dat alle standaard behandeling achterwege moet worden gelaten bij kwetsbare ouderen. Dat blijkt ook uit een van de hoofdstukken waarin een groot prospectief Brits cohort met oudere vrouwen met hormoon receptor-positieve tumoren (T1-3, N0-2) wordt vergeleken met een Nederlands cohort met dezelfde type tumoren. In deze studie worden vrijwel alle Britse vrouwen behandeld met adjuvante hormoontherapie en slechts de helft van alle Nederlandse vrouwen. Ondanks de inclusie van een groter aantal kwetsbare vrouwen is de overleving van het Britse cohort beter. De follow-up is wel nog te kort om echt harde conclusies hieraan te verbinden, maar dat gaan we zeker uitzoeken in de toekomst.
2. Wat is de impact voor borstkankerpatiënten in de toekomst?
De impact zit hem met name in de gesprekken die je kunt voeren met patiënten rondom de operatie over eerder genoemde uitkomstmaten, waar voorheen wel gedachten over waren, maar geen “hard bewijs”. Zo kan er tegen niet-kwetsbare vrouwen worden verteld dat 40% van de vrouwen een postoperatieve complicatie zal hebben, maar allemaal van kleine omvang en zonder invloed op kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid. Dit laatste geldt ook voor adjuvante hormoontherapie. Er wordt ook geen invloed van de behandeling van borstkanker op fysieke activiteit, zelfredzaamheid, eenzaamheid en depressieve gevoelens geobserveerd bij deze groep niet-kwetsbare ouderen.
3. Komt er nog een vervolgonderzoek in de toekomst en zo ja, in welke vorm verwacht je?
De onderzoeksgroep is nu op verschillende manieren bezig om de selectie voor wel of niet behandelen met adjuvante therapie te optimaliseren. Zo zijn we bezig met het implementeren van de PORTRET tool, waarbij meer rekening wordt gehouden met de kwetsbaarheid van de patiënt. Tegelijkertijd onderzoeken we wat bepaalde genexpressieprofielen kunnen betekenen bij de adjuvante behandeling van ouderen met borstkanker. Uiteindelijk zal er op basis van deze data landelijk prospectief onderzoek worden geïnitieerd waar een meer individuele behandeling van oudere vrouwen met borstkanker wordt getoetst.
4. Hoe heb je het promotietraject ervaren?
Ik heb mijn promotietraject eigenlijk als heel leuk en leerzaam ervaren. Je hebt niet vaak zo lang de tijd om je op een relatief klein vraagstuk te richten en met allerlei experts in dit gebied in gesprek te gaan. Natuurlijk kent een promotietraject pieken en dalen, maar ik kan het iedereen van harte aanraden. Ik heb zoveel geleerd in deze periode: niet alleen over ouderen met borstkanker, maar ook hoe je een onderzoek moet opzetten, mensen moet stimuleren je hierbij te helpen en je verhaal (soms in een andere taal) te presenteren.
5. Wat ga je doen met de vrije tijd die je nu hebt?
Ik ga beginnen aan de opleiding chirurgie, dus veel vrije tijd zal ik de komende tijd niet hebben denk ik.
Geen reactie's