Proefschrift: The use of outcome information in shared decision-marking about surveillance after breast cancer

Werkgroep Mammachirurgie Proefschrift: The use of outcome information in shared decision-marking about surveillance after breast cancer

Jet Ankersmid-Matos Miguel

1. Wat is de boodschap van je proefschrift?

Het proefschrift stelt vast dat de huidige aanpak van nacontrole na borstkanker vaak niet optimaal aansluit bij de behoeften en voorkeuren van patiënten, waardoor er ruimte is voor verbetering door middel van een meer gepersonaliseerde benadering. Door gebruik te maken van uitkomstinformatie en keuzehulpen kan de zorg beter worden afgestemd op zowel de individuele risico’s als de persoonlijke voorkeuren van de patiënt, wat leidt tot een meer betrokken en geïnformeerde besluitvorming. Het onderzoek toont aan dat sommige patiënten hun risico op terugkeer van de ziekte overschatten, wat angst veroorzaakt. De introductie van de Borstkanker Nacontrole Keuzehulp helpt deze misvattingen te verminderen en versterkt de rol van patiënten in hun eigen zorgproces. Het proefschrift pleit daarom voor een bredere en duurzamere implementatie van samen beslissen, ondersteund door keuzehulpen en uitkomstinformatie, om zo een blijvende verbetering in de kwaliteit van zorg te realiseren.

2. Wat is de impact voor borstkankerpatiënten in de toekomst?

In dit onderzoek en met de Borstkanker nacontrole keuzehulp hebben we de eerste stappen gezet naar meer gepersonaliseerde nacontrole en samen beslissen over de nacontrole, dat is echt nieuw. Het onderzoek wijst erop dat gepersonaliseerde nacontroles, ondersteund door een keuzehulp, significante voordelen kunnen bieden voor borstkankerpatiënten. Patiënten ervaren minder angst doordat ze beter geïnformeerd zijn over hun werkelijke risico’s, wat hen in staat stelt om meer controle te nemen over hun zorgtraject. Dit bevordert niet alleen een efficiëntere zorgverlening, maar ook een beter geïnformeerde besluitvorming. Door de actieve betrokkenheid van patiënten in het beslissingsproces, wordt hun welzijn en vertrouwen in het eigen lichaam versterkt. Daarnaast maakt een meer op maat gemaakte benadering het mogelijk om zorgmiddelen efficiënter te benutten, door onnodige nacontroles te verminderen en meer tijd vrij te maken voor patiënten die intensievere zorg nodig hebben.

3. Komt er nog een vervolgonderzoek in de toekomst en zo ja, in welke vorm verwacht je?

Ja, in het vervolgproject, het NABOR-project, wordt niet alleen verder gewerkt aan het personaliseren van de nacontrole, maar ook aan het ontwikkelen van gepersonaliseerde nazorg voor borstkankerpatiënten. Dit project zal onderzoeken in hoeverre gepersonaliseerde nacontrole en nazorg leiden tot veranderingen in zorggebruik en zorgkosten. Daarnaast zal het project kijken naar de implementatie en effectiviteit van deze benadering op bredere schaal binnen verschillende zorginstellingen. Het doel is om te bepalen of deze meer op maat gemaakte aanpak kan leiden tot betere zorgresultaten en een duurzamer gebruik van zorgmiddelen.

4. Hoe heb je het promotietraject ervaren?

Aan het begin van mijn promotietraject moest ik behoorlijk schakelen. Als kersverse student die net van het HBO kwam en vervolgens mijn (pre-)master aan de Universiteit Twente had afgerond, was promoveren een geheel nieuw concept voor mij. Dankzij een uitstekend begeleidingsteam, dat inspirerend, behulpzaam, begripvol en constructief kritisch was, en de steun van fijne collega’s bij Santeon, vond ik hierin mijn weg. Ik heb het promotietraject ervaren als een bijzonder leerzame en aangename periode. Vooral het samenwerken alle betrokkenen zoals zorgprofessionals, patiënten, projectleiders, data-analisten en andere experts sprak me enorm aan. Daarnaast vond ik het schrijven van mijn proefschrift ook erg leuk; het gaf me de kans om mijn gedachten en onderzoeksresultaten helder te formuleren en te structureren, wat me niet alleen hielp bij het promotieproces zelf, maar ook mijn passie voor wetenschappelijk schrijven versterkte. Het combineren van onderzoek, analyse en schrijfwerk heeft me geholpen om nieuwe inzichten en vaardigheden op te doen en maakte het promotietraject voor mij bijzonder waardevol.

5. Wat ga je doen met de vrije tijd die je nu hebt?

Nu mijn proefschrift is afgerond, kan ik me volledig richten op mijn nieuwe uitdaging bij Santeon: het implementeren van samen beslissen over de behandeling van longkanker op nationale schaal. Dit project is bijzonder uitdagend en biedt me de kans om de kennis en ervaring die ik tijdens mijn promotie heb opgedaan, verder toe te passen. Daarnaast geniet ik nu van meer tijd met mijn gezin, familie en vrienden, iets wat tijdens het intensieve promotietraject soms lastig was. We zijn onlangs verhuisd naar een nieuw huis, waar er genoeg klusjes zijn om me in mijn vrije tijd bezig te houden.

Link naar het proefschrift

Geen reactie's

Geef een reactie